Min faglige blogg

Det å være student under Covid-19 pandemien

man operating laptop on top of table
Bilde hentet fra Unsplash

12. mars 2020 vil være en dag jeg ikke glemmer. Den snudde hverdagen totalt og hele Norge ble stengt ned på ulike vis. Det ble gjort mange permitteringer i ulike bransjer som medførte en usikker hverdag for mange. Studiehverdagen ble annerledes hvor vi ikke lenger fikk lov til å møte på skolen som vanlig hvor vi diskuterte pensum med andre medstudenter. Vi mistet undervisningen på skolen og måtte begynne å bruke Zoom hjemmefra som ble veldig nytt for oss alle. 

Jeg måtte prøve å gjøre det beste ut av situasjonen noe jeg klarte bra. Jeg er god til å prøve å  finne løsninger og ikke legge fokuset på det negative. Tanken som slo meg ganske raskt etter nedstenging på skolen var at jeg slapp reisevei en time til og fra skolen hver dag som gjorde at jeg fikk bedre tid til skolearbeid og jobb uten for mye stress i hverdagen. Ulempen var at det ble lite diskusjoner med medstudenter men vi begynte raskt å flytte diskusjoner til Zoom hvor vi fikk tik mye gode faglige diskusjoner sammen. Jeg så for meg ganske raskt da situasjonen ble utbredt at jeg fikk mer tid til å jobbe og bistå der så godt jeg kunne ved at jeg enkelt kunne strukturere hverdagen min bedre. 

Motivasjonen rundt forelesninger hjemmefra gikk ned da jeg likte mer å møte opp på skolen å kunne høre på de fysisk i klasserommet. Men jeg tenkte raskt at slik blir det nå en stund så måtte prøve å gjøre det beste ut fra situasjonen, noe jeg har selv klart veldig bra. Jeg ble fort litt mer ukonsentrert hjemme hvor lysten på å gjøre andre ting var tilstede, men jeg motiverte meg så godt jeg kunne på å holde fokus når det gjaldt og finne en god balanse. 

Etter en stund fant jeg ut at forelesningene ble tatt opp, da fikk jeg en tanke på at nå kan jeg bare se forelesningene «senere» i opptak slik at jeg kan gjøre dagen slik jeg vil ha den. Men fant raskt ut at det var smart å følge timeplanene og Zoom direkte slik at jeg ikke datt ut og måtte ta «skippertak» en gang iblant da jeg hadde fler fag samtidig. Dermed strukturerte jeg meg ved å stå opp tidlig om morgningen å følge timeplanen og forelesningene til angitte tidspunkt slik at jeg også kunne stille eventuelle spørsmål jeg lurte på angående faget og det faglige. 

Både jobb situasjonen min på sport 1 og student hverdagen ble rammet. Den første måneden fra 12.mars til midten av april ble det mindre jobbing enn vanlig for meg, som gjorde dagene lange og jeg var redd for hvordan dette ville utvikle seg fremover. Etter en måned var jeg godt tilbake på sport 1 med mye jobbing men med strenge krav og tiltak som ble iverksatt slik at vi kunne holde oppe og selge varer kundene etterspurte og trengte. Senteret jeg jobber på fikk kortere åpningstid en periode på våren for å redusere smitte og får å få litt mer kontroll over situasjonen vi sto ovenfor. 

Første måneden etter 12. mars ble det helt stille i butikken, men etter noen uker tok trafikken seg raskt opp igjen. Vi ansatte i butikken ble usikre på tiden fremover og så for oss det verste som kunne skje, som var å måtte stenge ned i en uviss periode. Men dette slapp vi heldigvis unna da trafikken dro seg tilbake til det normale, men med smittevernstiltak som måtte overholdes blant både kunder og ansatte. Kunder trengte varer, så vi måtte hjelpe til så godt vi kunne og tilby varene vi hadde i butikken. 

Det ble en krevende periode før eksamensinnspurt med mye jobbing for å holde butikken oppe med få ansatte, samtidig som jeg visste at jeg måtte gjøre mye skole for å kunne prestere godt på eksamen. Jeg strukturerte meg godt å kom ut av med både gode karakterer og mye innsats på jobb. 

Sport 1 butikken jeg jobber i er privat eid butikk så det gjorde det enda viktigere for min del for å hjelpe til mest mulig ved siden av skolen. 

Julehandelen i år ble annerledes enn før da den begynte mye tidligere, ofte er det slik at det er 2 skikkelige tøffe uker med mye salg før jul. Julehandelen 2020 startet mer i midten av november, som gjorde det enklere å kunne passe på at det ble holdt avstand og maks antall kunder i butikken om gangen. Julehandelen ble veldig bra totalt sett men en mer jevn handel som gjorde det bedre både for kunden sin opplevelse og for oss ansatte som måtte passe på tiltak som skulle overholdes.

I tillegg til eksamener som skulle gjennomføres, jobbet jeg som beskrevet en del i desember som førte til at jeg måtte strukturere hverdagen min godt. Etter ett veldig annerledes år som student har jeg gjort ekstremt mye lærdom rundt hvor godt jeg kan strukturere meg og hva jeg klarer å få til selv med fulltidsstudiet og mye jobb ved siden av. Tenke nye måter og være kreativ og finne løsninger både i skole og jobbsammenheng. 

blue and white labeled bottle
Bilde hentet fra Unsplash

Endelig er vaksinen klar, noe som vil gjøre det lettere i tiden fremover. Det vil ta tid før alle får vaksinen, men det vil stadig redusere smitten rundt i landet. Forhåpentligvis kan vi etterhvert utover våren kunne reise på skolen å møte venner og medstudenter hvor vi kan lære mer sammen og ha det mer sosialt rundt studiehverdagen vår.  Det vil gjøre skolen mer motiverende for meg og mange andre. 

1 kommentar

 1. Nina Magnussen

  For et utfyllende første innlegg, Jens!

  Her har du reflektert godt over denne pandemien, og hvilke baksider den har ført med seg for deg personlig. Veldig god start, som gjør at jeg gleder meg til å følge deg videre 🙂

  til neste gang ønsker jeg å utfordre deg på noen punkter. Du har god lengde på innlegget ditt, med en god innledning og avslutning. Men det jeg savner er at teksten «brytes opp», så det blir lettere for leseren å bli med i din fortelling. Her kan du jobbe med underoverskrifter og bilder, for å gjør det mer visuelt og mer oversiktlig. I tillegg vil jeg bare pirke litt på rettskriving, som er viktig for helhetsinntrykket. Et tips før man publiserer innlegget er at man alltid leser gjennom og retter opp eventuelle skrivefeil/slurvefeil, Googler stavelser du er usikker på om er riktig. Da løftes kvaliteten med en gang 😀

  Men, dette er bra jobba!

  Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *