Min faglige blogg

Hva skjer med sjåfør yrket i fremtiden med tanke på kunstig intelligens?

I dette innlegget skal jeg ta for meg sosiale konsekvenser i form av kunstig intelligens med tanke på utviklingen av teknologi og hvilke konsekvenser det kan medføre. Foreleser Arne Krokan kom med mye interessant gjennom selvkjørende biler og hvordan det etterhvert vil kunne ta over jobbene til mange nåværende sjåfører. Med dette vil det være flere jobber som vil stadig forsvinne med automatisering og endringen som skjer i arbeidsmarkedet. 

Når det kommer til buss-sjåføryrket og drosjenæringen er det yrker som vil kunne bli hardt rammet av arbeidsledighet i årene som kommer. Teknologien gjør stadig nye skritt som vil medføre selvkjørende busser og drosjer i årene som kommer (lengre perspektiv). Dette vil bli den «nye verden» innenfor transport slik at mange er nødt til å begynne å se etter andre jobber som kan være av interesse. Tjenestene som når er utført av mennesker er i ferd med å automatiseres ved sterk og moderne teknologi som gir selvkjørende kjøretøy.  

Automobile, Automotive, Blur, Car, Close Up, Drive
Bilde hentet fra Pixabay

I mitt forrige innlegg skrev jeg om kunstig intelligens hvor jeg snakket om maskinlæring mot de menneskelige oppgavene. Der maskinene tar over de nåværende menneskelige oppgavene. Konsekvensene av dette vil være at det å finne jobb til alle som i dag kjører i en form for næring vil blir svært utfordrende. Ser vi i et langsiktig perspektiv, så vil tungtransporten også gå over til å bli selvkjørende med årene foran oss. Dermed vil det være med på å øke utfordringen med tanke på all arbeidsledighet vi vil få. 

Utviklingen av selvkjørende biler:

Den nye teknologien vi stadig utbedrer er med på å endre arbeidssituasjonen til ekstremt mange. Allerede har fler bilmerker kommet med funksjoner hvor man ikke trenger å styre selv over en viss tid og hvor bilen parkerer selv der du ønsker ved hjelp av en «app» som følger bilen. Tesla har funksjonen hvor bilen parkerer selv og hvor du kan kjøre bilen ut til deg om den befinner seg i et trangt sted hvor det er vanskelig å gå inn. Teknologien er der, men fortsatt ikke så god at den takler alle situasjoner i trafikken. 

selvkjørende biler
Bilde tatt av bilforhandleren Audi, hentet fra Alt om bil – Magasin fra Erik Arnesen Bryn

Førerløse biler, chatbots og hjerne-chips: «EU-rapport spår framtidens gjennombrudd» 07.08.2019

https://forskning.no/bil-og-trafikk-data-innovasjon/forerlose-biler-chatbots-og-hjerne-chips-eu-rapport-spar-framtidens-gjennombrudd/1362713

Ifølge rapporten til forskning.no er teknologien der og sannsynligvis har førerløse biler blitt til en virkelighet før 2038. Utfordringen som ligger bak er billedgjenkjenning som handler om å kjenne igjen gjenstander på veien i riktig tidsrom å kunne reagere når den skal. Thomas Bolander som er professor i logikk og kunstig intelligens forteller at teknologien rundt dette området har blitt god. Han forteller at en annen utfordring vil være å kunne oppdage mennesker som eksempelvis går over veien på rødt lys eller lignende. 

Utviklingen av selvkjørende biler og busser ser jeg på som fremtiden, men samtidig litt rart med tanke på at mange etterhvert ikke vil trenge å eie sin egen bil, men ha tjenesten tilgjengelig til enhver tid. Roboter og teknologien kommer stadig lengre med den kunstige intelligensen, derfor mener jeg at de som blir hardest rammet av arbeidsledighet kan få støtte og hjelp av både arbeidsgivere og andre organisasjoner som kan se etter jobber som kan være av interesse. 

I mitt neste blogginnlegg vil jeg ta for meg en bestemt teknologi hvor jeg beskriver teknologien og hva den kan føre til i Norge. 

-Jens Kjernli Andersen

1 kommentar

  1. Nina Magnussen

    Veldig interessant innlegg, Jens! Du skriver veldig godt, og hvis du får med flere referanser i løpende tekst, så øker du også din troverdighet 🙂

    Jeg ser at lenkene i teksten ikke fremkommer som lenker, men kun som tekst. Bruk derfor hyperlink i stedet, så blir det også ryddigere. Også er det viktig å huske at bilder på nett generelt er beskyttet av opphavsrett. En grei huskeregel er å bruke gratisbilder fra sider som Pixabay eller Unsplash. Der er det heller ikke pålagt å kreditere fotograf, men det er alltid fint å gjøre det likevel. Da kan du skrive “bilde av X hentet fra Y”, med kilden i hyperlink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *