Min faglige blogg

Hvilke konsekvenser kan de ansatte i dagligvarebutikkene få i form av teknologien som er i stadig utvikling?

I dette innlegget skal jeg ta for meg teknologien bak dagligvarebutikken, hva som skjer i markedet med tanke på teknologiutvikling som overtar jobbene til menneskene. Dette er et sentralt tema innenfor det foreleser Arne Krokan snakket om. Det er også svært interessant å se hvordan ulike arbeidsplasser forsvinner med teknologien som stadig er i utbedring. 

Innenfor dagligvaren i Norge skjer det stadig utbedringer. I 2019 kom første Coop Extra butikk med «døgnåpen» butikk hvor man etter klokka 23:00 kunne handle helt på egen hånd ved bruk av mobilen og appen Coop Pay. Dette er et stort skritt i riktig retning i forhold til hvordan det vil være i tiden fremover.

Coop Extra butikken i Bogstadveien i Oslo var først ute med døgnåpen butikk, men vanlig bemannet butikk fra 07:00 til 23:00, etter dette tar teknologien over ved at man kan låse seg inn via Coop Pay. Butikken har mange fler kameraer og effektivt samarbeid med vekterselskap slik at man skal kunne raskt ha noen på stedet hvis man ser at varer blir stjålet i butikken utenom de bemannede tidene. Fordelen bak dette vil være at butikken og kjeden reduserer kostnadene betraktelig som gjør at butikker som ligger dårligere plassert kan gå rundt. Ikke alle steder har like gode kundegrunnlag, dermed vil det gjøre at det fordeles jevnt over hele Extra kjeden. 

Det kommer stadig fler matbutikker og andre butikker med selvbetjente kasser hvor man enkelt skanner produktene sine selv og får kvittering som man bruker for å komme ut. Dette er med på å frigjøre arbeidsplassene til oss mennesker. Teknologien som utbedres fører til at vanlige arbeidsplasser forsvinner, dermed er man nødt til å se etter andre aktuelle jobber som kan være av interesse og som gir trygghet i hverdagen. 

Selvbetjeningskassene har overtatt for flere betjente kasser på Coop Obs Alnabru i Oslo.
Bilde av Erlend Angelo, hentet fra nettavisen Frifagbevegelse

I forhold til dagligvarebransjen ser man at det finnes maskiner og roboter som testes mot varepåfylling i butikk, kassaarbeid og vasking av butikken. Med dette vil man ikke trenge ansatte på samme måte som i dag. Det vil være administrative oppgaver som fremdeles vil utføres av mennesker med fagkompetanse, men ellers vil mye skje av roboter og tekniske maskiner som gjør jobben for oss menneskene. Dette kan medføre større arbeidsledighet, da fler ikke har noen spesiell kompetanse innenfor noe spesielt fagområde. 

Jeg ser slik det er i dag at utdanning blir viktigere med tiden, det vil gjøre det mye lettere for mennesker å kunne få seg en jobb som ofte krever en viss kompetanse innenfor et gitt område. Flertallet av ansatte i dagligvarebutikker går ofte rett ut i jobb etter videregående skole, enten man er lei skole og ønsker et «fri» år eller ønsker å jobbe litt for å kunne tjene litt penger. Det kan både være smart hvis man selv vet hva man skal etter året man jobber, ellers kan det være skummelt med tanke på at etter man begynner å tjene litt penger blir lysten på å begynne på skolen igjen vanskelig. 

Ut ifra dette ser man at utdanning blir viktigere, som gjør det lettere for de som nå jobber innenfor dagligvare kan finne seg nye jobber som er spennende i fremtiden. Dette vil være enklere hvis man har en utdanningsbakgrunn. De med høyskole utdanning står ofte lengre frem i køen med tanke på mulighetene de har ellers i arbeidsmarkedet. 

Hos dagligvarebutikkene krever det ofte lite utdanning, men god arbeidsmoral og motivasjon til å jobbe. På bakgrunn av dette kan det medføre større arbeidsledighet i Norge, da mange vil slite med å finne seg en alternativ jobb de får med sin utdanningsbakgrunn. Det vil sannsynligvis være flere som tenker etterutdanning i eldre alder, men også flere som mister motivasjonen helt og blir arbeidsledige. 

I forhold til leverandører til de ulike dagligvarene så vil det med tiden også være mindre bruk av sjåfører. Teknologien testes og utbedres med selvkjørte lastebiler og roboter som leverer varer til butikkene. Det blir mange parter som er involvert i dagligvarebutikkene som vil etterhvert miste jobbene hvor teknologien overtar og man ser seg nødt til å finne noe annet å gjøre. For at dette skal gjøres på en best mulig måte, ville det vært en fin løsning hvis arbeidsgiver kunne hjulpet ansatte med å tipse til aktuelle jobber i næringslivet som er ettertraktet og som er viktig for samfunnet generelt. Det vil skape trygghet ved at man har en god jobb å kunne gå til hver dag. 

Bilde av Volvotrucks hentet fra Volvotrucks

Sport 1 som annen aktør mot teknologien i samfunnet:

Til slutt vil jeg nevne andre aktører i markedet som eksempelvis en sportsbutikk som er spesialisert innen Langrenn, Sykkel og løp vil det være virksomheter som vil beholde sin arbeidsplass på markedet mye lengre. Mennesker ønsker å få fagkompetanse når man skal handle ski og sykkel og nye løpe sko. Kunden får prøvd utstyret, kjent på produktene og få servicen rundt produktet som gjør at produktet får en helt annen verdi for kunden, enn ved bruk av internett og netthandel. Mye kjøper man via nett, men skal man ha seg nye langrennsski vil det være mest riktig for alle å tenke å reise til spesialisten hvor man får tilpasset utstyret best mulig og få de rådene man ikke får på nett med tanke på bruken og hva som kreves av vedlikehold og garantier. Skulle noe skje med produktet, er det enkelt å oppsøke butikken å få den servicen hvor problemet blir fikset og gjort opp med en gang. 

En faghandel og spesialist lever på service og fagkunnskap innenfor sitt fagområde som gjør at de holder sin sterke posisjon i markedet selv om teknologien er i sterk utvikling med maskiner og roboter som skal etterhvert overta mye av jobbene menneskene gjør i dag. 

Et bilde som inneholder tekst, utklipp

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra Sport1

 

I forhold til digital markedsføring vil dette være begynnelsen av nye digitale tjenester som iverksettes stadig fler steder rundt om I Norge. Vi er i utvikling og ser fremtiden som en hel digital verden i form av handel. 

I mitt neste innlegg skal jeg ta for meg en plattformtjeneste hvor jeg forklarer hvordan den virker og hvem som er hovedaktørene innenfor plattformtjenesten.

Kilder:

Nettavisen Økonomi, «Nå åpner Extra sin første matbutikk uten ansatte». 13.06.2019

https://www.nettavisen.no/okonomi/na-apner-extra-sin-forste-matbutikk-uten-ansatte/s/12-95-3423708065

-Jens Kjernli Andersen

1 kommentar

 1. Nina Magnussen

  Dette var et veldig spennende innlegg å lese, Jens! Og ikke minst, en fengende tittel 😀

  Jeg vil likevel se flere referanser i løpende tekst her, som jeg har nevnt tidligere. Dette gjør du enkelt med å bruke hyperlink. Men også bilder må gjengis på riktig måte, slik jeg har kommentert tidligere:

  Når det kommer til bruk av bilder, så er det også veldig viktig hvor du henter disse fra. Jeg ser blant annet at du linker til et skjermbilde du har tatt fra en avis, men hvis man går inn på denne linken, ser man at det ikke er deres bilde. Det er navnet på en fotograf som har tatt dette bildet, og på deres nettsider kan man også lese: «Kopiering fra sagat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.». I prinsippet er slike eksempler brudd på opphavsrett, så vær alltid varsom på hvor du henter bilder fra, og hvem som egentlig eier disse. For det er deg som gjengiver som har ansvar for at dette gjøres riktig.

  Som en hovedregel kan man enkelt hente bilder fra gratis bildetjenester, som Pixabay eller Unsplash. Finnes flere lignende. Da slipper du å måtte lete deg frem til om du faktisk har lov til å gjenbruke bildet, og du vet at du opererer innenfor åndsverkloven. Vil uansett anbefale å kreditere fotograf og kilde til bildet. Hvis du for eksempel bruker Unsplash, vil du få opp beskrivelse når du trykker på «Download free», som du kan lime inn under bilder på bloggen, og oversette. Eksempel: Photo by Max Kleinen on Unsplash.

  Kanskje du kan jobbe med å bruke underoverskrifter for strukturens del neste gang også? Uansett, veldig spennende innlegg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *