Min faglige blogg

Hvordan og hvorfor skaffe seg en mentor?

Nå skal jeg i dette innlegget ta for meg kurset First Round som omhandler hvordan man ordner seg kontakter og de ulike fordelene som ligger bak ved å ha en mentor. Fordelen med kurset First Round og Digital markedsføring som valg emne har gitt meg, er at jeg står med en rekke kvaliteter som gjør veien videre mye enklere med tanke på jobbmuligheter og kunnskap jeg har tilegnet meg. 

Hva innebærer First Round kurset?

Kurset omhandler det å skape sitt eget nettverk gjennom sosiale medier. First Round baserer seg på 8 ulike moduler som omhandler hvordan man skal få et stort nettverk via sosiale medier. Jeg skal snart gå igjennom de ulike modulene om hvordan man bygger et sterkt nettverk. 

Facebook og Instagram er sosiale medier jeg har brukt i flere år. Her har jeg skaffet meg en god del kontakter mitt nettverk. Underveis i kurset Digital Markedsføring har jeg stadig fått bedre innsikt i å bruke Linkedin mer hyppig. Dette ser jeg nå resultatet av hvor jeg stadig knytter kontakt med medstudenter, potensielle arbeidsgivere og andre kontakter rundt meg som danner mitt nettverk som stadig blir større. 

1.Din profesjonelle identitet 

Det første steget First Round kurset tar for seg er hvem du er som «profesjonell» student. Når man har kommet seg ut i arbeidslivet og ferdig å studere som student er man allikevel ikke ferdig utlært. Det er nå man begynner å lære og skal anvende teorien man har lært virkelig i praksis. Det handler om å stå trygt der ute i forhold til den posisjonen du har fått i arbeidslivet.

Dette første steget tar for seg fem kvaliteter som vil være til god hjelp når du spør om hjelp fra andre i bransjen du jobber innenfor. Nå skal jeg kort nevne de fem ulike kvalitetene:

 • Empati: Se ting fra personen du oppsøker hjelp fra sin synsvinkel. 
 • Nysgjerrighet: Vis din nysgjerrighet på dine opplevelser.
 • Takknemlighet: Vis takknemlighet ved sin tid.
 • Relevanse: Utdyp hvorfor samtalen er viktig for deg.
 • Respekt: Behandle personer som du ville ønsket dem skulle behandlet deg hvis du trengte hjelp av noen. 

2. Å finne en mentor via Linkedin

Ved å bruke Linkedin aktivt er det et sted hvor du lett kan finne nye kontakter som er relevant for akkurat deg! Ut ifra modul 2 kan vi skille mellom tre ulike måter å finne kontaktene på.

Vi har «Perfect Overlap» som går ut på noen du identifiserer deg med fra skolen du går på. Eksempelvis mitt tilfelle ville det vært en tidligere student fra Markedsføring og Salgsledelse ved Høyskolen Kristiania. 

Neste steg «Great Overlap» omhandler en student ved samme skole, men nødvendigvis ikke samme linje, men at personen har vært innom emnet markedsføring tidligere.

Steg tre «Similarities» kan være en person som jobber i selskapet du kunne tenke deg å jobbe i med lik utdanningsbakgrunn som deg. 

Et bilde som inneholder tekst, person, bærbar PC, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Bilde hentet fra Unsplash

3.Hvordan ta kontakt via Linkedin?

Ved kontakt via Linkedin forklarer kurset at det er en mer effektiv og rask måte å kommunisere på. Man kommer enkelt og raskt i kontakt med den man ønsker å kontakte. I kurset i denne modulen kommer det frem noen «huskeregler» som er fine å benytte når man skal knytte første kontakt med en person. Meldingen bør inneholde Hvem du er, hvorfor du ønsker å sende melding til personen og hva du lurer på i forhold til personen. Det gjør at vedkommende ser hva du lurer på samtidig som du presenterer deg selv på en god og effektiv måte. 

4.Koordinering 

Her forklarer kurset at det omhandler å gjøre det enkelt med tanke på å ta kontakt. For at det skal være enkelt for vedkommende å ta seg tid til å snakke med deg er det spesielt viktig å ta hensyn til andre. De fleste har en nokså hektisk hverdag, dermed er det ikke alltid mye tid til overs som gjør at du må respektere andres tid. 

5. Navigasjon 

Navigere samtalen, være forberedt og kunne gi god informasjon om deg selv. 

I forhold til å navigere samtalen så vil det være smart å være godt forberedt med å ha gjort gode søk på forhånd og eventuelt skrevet ned ting man lurer på i forkant av samtalen. Selve samtalen går over fire steg som omhandler en start, introduksjon, spørsmål og en avslutning. 

6.Opptre profesjonelt 

Informasjonen om deg selv bør være kort og konkret og kurset nevner fem punker som sier; Hvem du er, dine interesser, hvor langt du er i arbeidslivet så langt, hvor man befinner seg per dags dato og hva du ønsker å oppnå med selve samtalen. Det er viktig å se hva vedkommende du snakker med ser som viktig å vite om deg i forhold til om personen ser samtalen som meningsfull. 

7.Research 

 Dine forberedelser blir lagt frem som du gjør i forkant med tanke på at du står godt forberedt før du skal ha en samtale med din mentor. Mine eller dine spørsmål som du skal ha til din mentor bør deles inn i tre ulike kategorier som omhandler min reise med tanke på valg som er tatt basert på hvor du står i dag. Neste kategori omhandler min eller din reise så langt i arbeidslivet mens den siste kategorien omhandler hvilke råd din mentor vil gi deg videre med tanke på muligheter du har der ute. 

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, skilt, gate

Automatisk generert beskrivelse

Bilde hentet fra Unsplash, Foto: Jon Tyson

8.Å skape langvarige relasjoner 

Ut ifra samtalen du har hatt med personen som har «din fremtidige jobb»  har du fått mye info om hva som skal til og hva som kreves for å komme dit hvor vedkommende er i dag basert på min nåværende karriere. Her vil det å kunne vise takknemlighet ovenfor samtalen i etterkant ved å sende en mail via Linkedin og vise til at man ønsker å opprettholde kontakten videre om det er nye ting man lurer på i forhold til «drømmejobben» man etter hvert ønsker å nå. Ved å gjøre dette oppnår jeg/du at vedkommende føler han blir satt pris på ved at du tar deg tid til å se tilbake på gode anbefalinger og råd du fikk under samtalen med mentoren din. 

Kort oppsummert vil jeg si at dette kurset har gitt meg mye nytt i forhold til hvordan man ordlegge seg og hva som skal til for å oppnå det man ønsker. Det som er viktig å ha i bakhånd er at vedkommende som man har vært i kontakt med har sannsynligvis stått i samme situasjon selv, dermed ønsker personen å dele sine erfaringer med deg. 

Helt til slutt vil jeg nevne at jeg ikke selv har noen personlig mentor ennå, men at jeg har og har hatt faglige faddere som har hjulpet meg på veien som student. Disse har gitt meg gode tilbakemeldinger på spørsmål som har dukket opp. Det har gjort at jeg har mestret skolen mye bedre enn jeg fryktet og har fått en god studieteknikk som har gjort at jeg jobber godt, effektivt og strukturert med skolearbeidet. 

Kilder:

First Round 2021

https://first-round.teachable.com/courses/

1 kommentar

 1. Fredrikke Linnea Eriksson

  Heisann Jens 🙂

  Godt skrevet!!

  Jeg synes innlegget ditt er veldig oversiktlig, og liker oppbyggningen. Det sagt kan du gjerne jobbe enda litt mer med innledning og tittel, ettersom det er det første leserne dine møter. Prøv gjerne og «selge» innlegget ditt med tittelen og deretter overbeviser du leserne dine med innledningen din. Husk også at konklusjonen gjerne skal svare på innledningen eller tittelen.

  Husk også korret kildehenvisning.

  Stå på, bra jobbet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *