I dette blogginnlegget skal jeg snakke om rollen til digitale plattformer i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen den 6.januar 2021. Digitale plattformer brukes til å kommunisere ut budskap og informasjon til omverdenen. Nå skal jeg fortelle litt bakgrunnsinformasjon som gjør det lettere å forstå sammenhengen i forhold til digitale plattformer og angrepet på den amerikanske kongressen. 

Stormingen på den amerikanske kongressen

Etter at Joe Biden vant valget mot Donald Trump, kom Trump raskt med oppfordringer på Twitter til sine følgere hvor han la frem om å møte opp i Washington DC den 6.januar 2021. Under angrepet gikk det 4 menneskeliv hvor det ble brukt jernstenger fra demonstrantene.

Donald Trump kom ut med flere innlegg på Twitter i forkant av angrepet den 6.januar 2021. Allerede 23. Desember 2020 kom han ut med en Twitter melding hvor han fortalte at det ville bli en stor demonstrasjon i Washington 6.januar 2021 (nrk.no,2021). Han ønsket oppmerksomhet rundt selve datoen, slik at folk skulle følge med han. Rett før angrepet på selve kongressbygningen holdt Trump en tale hvor han sa at hans tilhengere skulle bevege seg mot Kongressen. På bilde under kan du lese noen av Donald Trump sine meldinger i forhold til angrepet den 6.januar 2021. 

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse

Skjermbilde fra NRK, (hentet 25.05.2021)

Digitale plattformen Twitter

Etter flere innlegg fra Donald Trump ved sin Twitter bruker blir han permanent utestengt fra sin egen digitale medieplattform. Dette skjedde fordi risikoen var stor for mer voldshendelser etter at Trump stormet Kongressen den 6.januar. 

Etter at Twitter kontoen til Trump ble stengt, har han vurdert en egen digital medieplattform. Denne medieplattformen ville også eventuelt blitt utestengt om det skulle komme en personlig konto fra Trump, dette forteller www.nrk.no.

Her har den sosiale plattformen Twitter gjort det veldig riktig hvor Trump har fått umiddelbar utestengelse fra plattformen. Kort oppsummert gir ikke innleggene hans noen god omtale for Twitter som et sosialt medium, men det blir heller stort «snakk» rundt hva Twitter burde gjort eller har gjort med tanke på hva som kom ut i innleggende til Donald Trump. 

 Sosiale medier sitt maktforhold 

Hadde det ikke vært for sosiale medier ville nok ikke angrepet mot kongressen blitt gjennomført slik det gjorde. Det var sosiale medier som gjorde at angrepet ble gjennomført, da Trump planla dette mange dager i forkant av innlegg som kom ut på hans Twitter konto. 

Informasjon via sosiale medier ble spredt på noen få sekunder etter at Trump blant annet har 88 millioner følgere ved sin Twitter profil. Da sprer informasjon seg raskere enn man aner. Vi mennesker blir godt påvirket av omgivelsene rundt oss og det som foregår på sosiale medier, som igjen medfører at vi ofte er med på ting vi egentlig ikke vill vært med på om det ikke kom ut i sterke sosiale medier. Et angrep som dette hvor Trump legger ut et såkalt «arrangert angrep» på sosiale medier, gjør at angrepet utvikles med flere deltagere. Mennesker ser ikke konsekvensene av hva dette angrepet er med på å gjøre, dermed må innlegg på sosiale medier bevisstgjøres da det kan medføre store konsekvenser får både deg og andre. 

De ulike digitale plattformene må selv ta ansvar for hva som blir postet ut av ulike brukere, slik at det ikke skjer igjen det Donald Trump fikk lagt ut på sin Twitter bruker. Kjente personer som Donald Trump har enormt mange følgere som gjør at budskapet sprer seg lynraskt til hans følgere. Bare noen timer etter at første innlegg kom ut, traff det store deler av verden som medførte at angrepet ble godt planlagt hvor Trump hadde tusenvis på sin side.

Donald Trump sendte stadig ut melinger til sine tilhengere hvor han skrev «Vi ses i DC» hvor han oppfordret alle sine følgere om å komme til hovedstaden den 6.Januar 2021 (nrk.no, 2021). Hadde det ikke vært for sosiale medier ville ikke dette angrepet blitt gjennomført slik det ble. Sosiale medier har en enorm påvirkningskraft som gjør at mange blir med på «lasset» uten å tenke helt over hva de byr seg ut på. Som nevnt tidligere blir vi mennesker lett påvirket av andre, og spesielt en «autoritær» mann som Donald Trump. 

Ekkokammer og filterbobler i forhold til sosiale medier

Ekkokammer omhandler ideer eller ulike oppfatninger gjennom kommunikasjon ved en utvalgt gruppe mennesker. Dette skjer ved sosiale plattformer som Facebook, Twitter og Instagram hvor mennesker sitter på samme tanker og meninger de deler med hverandre. Her kan vi eksempelvis bruke valgkampanjen til Trump for å underbygge. Videre brukte Trump Twitter som sin sosiale arena mot angrepet på kongressen, med dette kan algoritmene ha filtrert ut alt som ikke var noe interessant for brukerne. 

Tilhengerne til Trump fikk skadelig informasjon om hva som skulle skje med samfunnet, hvor tilhengerne skilte på om det var riktig eller feil å gjøre det slik. Dette kommer an på hva som var deres ulike interesser basert på innleggene som kom fra Donald Trump. Alt som blir postet i sosiale medier er ikke alltid sant. Med falske innlegg fra Donald Trump bannlyste  den sosiale plattformen Twitter mannen raskt. 

Oppsummering 

Sosiale medier gir en stor påvirkningskraft til plattformers rolle i forhold til menneskets påvirkning. Vi blir lett påvirket av det som skjer på nett, det vi hører og ting vi ser. Ut ifra dette er min mening at vi mennesker må tenke nøye igjennom hva vi legger ut og publiserer på ulike sosiale medium, da det lett kan påvirkes til andre på en negativ eller positiv måte. Når jeg ser Donald Trump som en verdenskjent person legger ut flere innlegg om å gå til angrep mot Kongressen, vil mange andre tenke at «ja» det her må vi gjøre. Selv om det egentlig innerst inne ikke henger i takt med hva man egentlig ville gjort. Dette skjer litt automatisk fordi Donald Trump er en kjent mann for de aller fleste som tenker at dette er «kanskje» riktig å gjøre. 

Avslutningsvis vil jeg nevne at teknologien gjør stadig endringer i samfunnet, noe som har medført at sosiale medium har vokst enormt de siste årene. For at slike angrep skal unngås, må de ulike plattformene ta ansvar for hva som blir postet ut til omverdenen.  

Nå lurer jeg på, hva mener du om sosiale medier i forhold til angrepet på den Amerikanske kongressen 6. januar 2021? 

-Jens Kjernli Andersen

Kilder:

NRK.no, 09.01.2021, (Hentet 25.05.2021)

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

NRK.no,09.01.2021, (Hentet 25.05.2021)

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

NRK.no 10.01.2021, (Hentet 25.05.2021)

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

Digitalnorway.com 08.01.2021 (Hentet 25.05.2021)